25.5.11

Schaal


Vandaag heb ik buiten deze schaal gevilt. Ik heb daarvoor bergschaap gebruikt en een paar lokken van "Oma", het veertienjarige Schoonebeeker schaap.

Clun Forest spinsels


De eerste spinsels zijn gemaakt uit de Clun Forest vacht. Laatst had ik al fijn gesponnen, nu wat dikker. Het dikkere spinsel heb ik getwijnd met een wolletje uit de kringloopwinkel. Het ging moeizaam, maar het spinsel (totaalgewicht 300 gram) paste nèt op m'n spoel!

19.5.11

Opmerkelijke vondst



Vandaag, op weg naar school, deed ik een wel heel opmerkelijke vondst. Midden op straat lag deze reuzenlaars (47 cm lang en 85 cm hoog) van EMU. En wat doe je dan? Niemand in de buurt, weg verlaten, alleen razend verkeer op de ringweg ernaast. Ik besloot de laars mee te nemen. Gelukkig was ik met m'n transportfiets. Weer thuis heb ik de naam gegoogeld en wat bleek? De Emu laarzen zijn traditioneel gemaakte laarzen van Australische schapenvacht (Merino), heerlijk warm gevoerd en ook nog perfect waterdicht. De reus die deze kostbare laars is verloren, moet wel heel verdrietig zijn. Daarom heb ik de vondst direct gemeld bij politie en gemeente. Nu is het afwachten of die reus zich daar meldt. Ondertussen vraag ik me af waarom dit bijzondere schapengeval op mijn pad kwam. Toeval bestaat toch niet?

15.5.11

Lekker bezig

Dit weekend ben ik lekker bezig geweest met wol. Ik heb met de Clun Forest wol gesponnen. De eerste 50 gram zit op m'n spoel! Er zal nog veel meer volgen. Maar eerst was het tijd om de vacht van "oma", het Schoonebeeker schaap van 14 (!) jaar te wassen. Met haar lokken wil ik een mooi schaapje vilten. Terwijl de lokken van oma net te drogen waren gelegd, kwam plotseling het telefoontje dat ik de vachten van de ruwharige Pommerse landschapen mocht halen! We zijn direct afgereisd naar Noord-Holland waar de schapen zaterdagmiddag zijn geschoren. Helaas was de klus net geklaard toen we aankwamen. Vandaag heb ik de vachten uitgezocht. Ze zijn stuk voor stuk prachtig!





12.5.11

Weer nieuwe vachten

Van de week zijn de Schoonebeekers geschoren. Vanmorgen heb ik samen met Hilly de vachten uitgezocht en verdeeld. Mijn handen jeuken om met die vachten te gaan vilten en spinnen. Maar ze zijn nog niet aan de beurt. Ik ga ze dus eerst ergens bergen. Waar  is nog de vraag. In mijn wolkamer lijkt me niet zo geschikt vanwege de geur. Het dak van onze schuur is hier en daar lek, dus da's ook niet handig. In afwachting van een betere plek ligt het er nu nog zo bij:




En voor wie niet weet hoe een Schoonebeeker eruit ziet heb ik even dit plaatje van internet geplukt. Het zijn prachtige heideschapen met mooie lange ruige lokken....

6.5.11

Uitgeteld




Vandaag twee Clun Forest vachten gewassen en een deel van de vacht van gisteren gekaard. Het is om gek van te worden. In die prachtige zachte witte wol blijf ik maar strootjes zien. En dat terwijl ik de vachten in eerste instantie redelijk schoon vond. Grrrr... Voor nu ben ik er even helemaal klaar mee. Andere keer verder. Zoals je op de foto's kunt zien wacht me nog een hele stapel...

5.5.11

Vol van wol





Deze bevrijdingsdag was vol van wol. Met spinmaatje Hilly heb ik Clun Forest vachten afgehaald bij een echte liefhebber van dit schapenras. Op de terugreis een tussenstop bij wolatelier "De Bel" bij de schaapskooi in Balloo. Leuk en inspirerend. Vervolgens een spontane ontmoeting met een echtpaar dat Ouessant schapen houdt en later nog een heel hartelijke ontmoeting met een echtpaar dat Schoonebeekers houdt. Van de Ouessants hebben we een pluk wol meegekregen om eens te proberen. De vachten van de Schoonebeekers mogen we binnenkort afhalen. Geweldig!
Bij thuiskomst de Clun Forest in het sop. Ondertussen twijnde ik nog het dikke spinsel dat ik eerder deze week spon. Ik ben er zeker van dat ik ook de komende dagen nog volop in de wol zit!


1.5.11

Pommers kleedje







Het grove spinsel van het Ruwharig Pommers Landschaap heb ik verwerkt tot dit schapenkleedje. Op de dikste haaknaald die ik had, nummer 12! Het kleedje is van kop tot kont zo'n 70 cm lang en de romp is ongeveer 42 cm hoog. Die ene streng garen was hiervoor niet voldoende. Ik heb er nog één gemaakt van de resterende wol die ik had. Totaal heb ik zo'n 1200 gram wol gesponnen. Daarvan is nu nog een heel klein bolletje over, zo'n 200 gram. Als ik een groot huiskamervloerkleed wil maken heb ik dus een hele kudde schapenvachten nodig realiseer ik mij. Jammer dat deze vachten in Nederland nauwelijks te verkrijgen zijn... Dit kleedje is in ieder geval helemaal passend voor onze dwergteckel!