23.6.13

Dag twee van het schaapscheren...





was erg geslaagd. Maar ik vergat mijn fototoestel. Helaas kan ik jullie dus geen beelden tonen van de kuikens die rondscharrelden tussen de kraampjes. Ze groeien met de dag! Van de vachten die van de schapen kwamen. Er zaten prachtexemplaren bij! Van de vier pasgeboren poesjes in het stro. Van de workshop lampenkap vilten door Jolande van Luijk. Van de dames die zo hard werkten bij de vachtviltworkshop van Beatrice Waanders. Van de mooie regenboog boven het veld. En van de gevilte kleden die Cecile Kruip ophing aan de hekken rondom de bouwplaats. Het was zo'n prachtig beeld. Het contrast tussen de warme gevilte vachtkleden en het koude beton. De haren die wapperden in de wind. De prachtige blauwe lucht. De zon en in de verte de dreiging van regen. De bouwplaats kreeg iets zachts en aaibaars, het hek aantrekkingskracht.
Toch een paar plaatjes. Van een prachtige vacht. Ik nam 'm mee naar huis om te spinnen voor de herders. Dat doe ik voor het project "zwoele drentse vachten" waarvoor de herders een Europese landbouwsubsidie toegekend hebben gekregen. Ik ga delen van de vacht verschillend voorbehandelen. En vervolgens kijken of en in welke opzichten de gesponnen draden van elkaar verschillen. Misschien ga ik ze ook wel verschillend spinnen. Op spinnewiel en spintol. Linksom en rechtsom. Alles met als doel kennis te vergaren. En te delen. Wordt vervolgd!

Nog een nagekomen bericht: de projectleider van het praktijknetwerk zwoele drentse vachten, Monica Commandeur, maakte van het schaapscheren in Balloo dit fotoverslag.







22.6.13

Schaapscheren Balloo






Een heel kleine impressie van het schaapscheren vandaag in Balloo. 
Veel wol. Op het schaap. Op de plank. 
Gevilt. Gesponnen. Gebreid. Gehaakt. Geweven.
Mijn spintolletjes stonden mooi in het zonnetje vanmorgen. 
Pas later ging het regenen. 
Het mocht de pret niet drukken.
Wij hadden een dak boven ons hoofd.
En een nestje Zwaluwen.... 

Die mooie gevilte lappen zijn van Cora Jongsma
Zij maakt een plattegrond van het Balloërveld.

Vanavond hebben we genoten van een heerlijk herdersmaal bij restaurant Van Tarel in Taarlo. 
En morgen is er weer een dag. 
Vol van wol.

21.6.13

Kleur!






Het was hard werken, maar ze zijn klaar! Spintollen in alle kleuren van de regenboog. Morgen breng ik ze mee naar het schaapscheren bij de Herders van Balloo. Net als de regenbooggeverfde en naturel wol van het Drents Heideschaap en de houtkleurige spintollen. Zaterdag en zondag ben je tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom bij de schaapskooi in Balloo. De entree is gratis en er is van alles te doen en te zien. Zie ik je daar?

19.6.13

De vijf P's









Dit is een raar blogbericht. Ik zeg het maar zelf. Gisteren, terwijl ik bezig was mijn blog in een nieuw jasje te steken, kwamen ineens de vijf P's op. Schrik! Marketingtheorie uit vroeger schooljaren. Ik weet ze bijna allemaal: Product, Plaats, Prijs maar .... hoe was het verder? O ja, Promotie en Personeel of People. Hoe komt dit nu zomaar in mijn hoofd? Rare gedachtenspinsels.... Ik besluit het maar gauw over een andere boeg te gooien.

Wat zijn voor mij de vijf P's van het spinnen, vraag ik me af....
Puur, Passie, Plezier... komt meteen boven.
Psyche....bedenk ik wat later. Heeft er ook mee van doen...
En dan ineens doemt Pinterest op in mijn gedachten. Ik doe niets met Pinterest. Nou ja, ik heb er wel eens gekeken. Maar heel eerlijk gezegd heb ik me er nooit goed in verdiept en snap ik er niet zoveel van. Maar, zo zei een spinmaatje afgelopen zondag, Titia, zit jij al op Pinterest? Nee?....maar dat moet! Ik besluit direct te kijken of ik haar Pinterestpagina kan vinden. Al gauw heb ik beet en trekt een wereld aan bont gekleurde afbeeldingen aan mij voorbij. Ik zie ook andere bekende spinmaatjes voorbij komen. Die Pinnen blijkbaar ook.....
Mooi dat Pinnen.... maar mensenlief.... als je al die Plannen die je Pint zou willen realiseren dan moet je toch minstens twee levens aan het huidige vastknopen. En al die tijd die je dan verdoet achter je computer? Zucht. Nee, dat Pinnen daar begin ik nog even niet aan. Ik ben misschien hopeloos ouderwets en niet van deze tijd, maar vooralsnog hou ik het maar bij sPinnen....en ander wolwerk. En oké....heel af en toe kijk ik wat anderen Pinnen. Pinterest streep ik dus van mijn lijstje. Wat dan wel mijn vijf P's van het spinnen zijn? Daarop kom ik misschien later eens terug....

PS.1
De Plaatjes bij deze Post zijn van de Progressie die ik vandaag zag in de bouw van de nieuwe schaapskooi van de herders. Prachtige gebinten, gemaakt van bomen uit Productiebossen bij Exloo (van vlakbij dus). Puur vakmanschap!

PS.2
En onder welk label Plaats ik dit bericht? Peinswerk zou een goede zijn, maar die heb ik niet. Vooruit, dan schuiven we het maar onder ander werk;-)



18.6.13

Nieuw jasje

foto van het www

Ik vond het weer 'ns tijd worden voor verandering. En dus heb ik mijn blog in een ander jasje gestoken. Het zal misschien even wennen zijn om alles terug te vinden. Een hint: veel zit rechts verborgen. Enne.... als je op het bericht klikt komt het in z'n geheel in beeld. De komende tijd blijf ik nog sleutelen. Mijn logo proberen terug te plaatsen bijvoorbeeld. Maar....wat vinden jullie ervan, zover?


Zomers werk






Wat doet een wolmens bij zomerse temperaturen? Allereerst wolwassen! De ene vacht na de andere gaat in het sop. En in de keuken wordt er wol geverfd met Landscapes. Wol van het Drents Heideschaap. Terwijl de wol in het sop staat en de verfpan op het vuur, test ik nieuwe spintolletjes.






Nog een klusje.... Bij de groenteboer hier in de wijk had ik mij laten ontvallen dat ik wel weer eens wat uienschillen zou kunnen gebruiken..... Niet te veel.... Twee kratten stonden er voor me klaar! En dat betekent uitzoeken. De rode zijn gedaan. Nu nog de blanke. Ze drogen wel fijn met dit weer;-)







Tussen de bedrijven door even langs de kringloopwinkel die pas is verhuisd. Op hun nieuwe stek vind ik dit stoeltje. Voor straks in mijn nieuwe wolwerkplaats. Die is in aanbouw in onze achtertuin. Lief doet dat allemaal zelf. Maakt oude stenen schoon, metselt.... Hier alvast een glimp van de fundamenten... Het is maar goed dat ik die hier alvast even laat zien want binnenkort verdwijnen ze onder de grond en zien we ze niet meer terug....

Tot slot de resultaten van mijn verfwerk van vandaag:









En wat deden jullie op deze zomerse dag?





16.6.13

Schaapscheerdersfeest





Vanmiddag was ik aanwezig bij het schaapscheren bij ons in de wijk. Vorig jaar was ik er ook. Toen kreeg ik de prachtige vacht van dit lieve donkere schaap. Ik had haar oormerknummer opgeschreven en vandaag ging ik kijken of ze er weer was. En of ik dan opnieuw haar vachtje zou mogen....
Maar helaas, het grootste deel van de kudde was al geschoren. Dus misschien was ze er wel bij, maar haar vachtje was al weg:-(









Deze dames gingen beurtelings uit de vacht onder toezicht van veel belangstellenden. Spinmaatjes Froukje, Geke en ik demonstreerden het wolspinnen op spinnewiel en spintollen, ik keek naar een demonstratie loopeenden drijven en ik ontmoette haar!




Na een gezellig drukke middag keerde de kudde terug naar de nachtweide en ik naar huis met aanzienlijk minder spintollen, een blij gevoel en..... een voorraad nieuwe wol!





15.6.13

En de uitslag is....





Dank voor jullie reacties op mijn eerdere blogbericht. Vandaag was het zover: de verloting! Alle namen gingen in de hoge goochelhoed. Jongste trok als eerste de winnaar van de houtkleurige spintol......





Karin, gefeliciteerd! Deze spintol komt naar je toe!
Vervolgens was het de beurt aan Oudste. Hij trok de winnaar van de gekleurde spintol.....






Gefeliciteerd Madelief! En jij mag ook nog kiezen. De spintol in antiekgroen (sorry, het is echt geen blauw;-) of één in een andere kleur. Je voelde al een regenboogmoment opkomen. Wel, hier is het:



Hoewel de steekproef bescheiden was in omvang, bleek het merendeel van jullie een gekleurde spintol toch wel erg leuk te vinden. En daarom heb ik mijn verfvoorraad gisteren aangevuld.... De regen klettert hier tegen de ramen. Ik denk dat ik vandaag wat tolletjes ga schilderen in vrolijke kleurtjes. Dus, Madelief, laat maar weten welke kleur het moet worden dan komt jouw spintolletje gauw naar je toe!
Jammer voor alle anderen, maar nogmaals dank voor het meedoen!



14.6.13

Schoolreis




Vandaag ging ik met jongste op schoolreis. Met z'n allen op de fiets naar het Balloërveld. Kinderen, mama's, papa's, broertjes, zusjes, een paar oma's en natuurlijk de juffies. We namen een knapzak gevuld met lekkers mee. Bij aankomst deden we spelletjes op het veld. Daarna volgde de picknick. We smulden van broodjes, fruit, nootjes en ander lekkers. De kinderen sleepten met takken, bouwden hutten, speelden. Het zonnetje lachte en we hadden het goed. En toen....toen kwam de herder met de kudde. Een prachtig plaatje. Bella Rosa (het aanhankelijkste schaap van de kudde) liet zich gewillig aaien door alle kleuters. En ook Lena, de hond, nam heel wat knuffels in ontvangst. De herder werd verrast met een kop koffie, een echte Drentse Heidekoek en een map vol prachtige tekeningen van de kinderen. Zoals altijd als je het fijn hebt, vliegt de tijd. Veel te snel was het tijd om weer huiswaarts te keren. De herder gaf een klein lammetje aan ons mee. Het was te zwak om de hele dag met de kudde over het veld te trekken. Hoewel de verleiding erg groot was om het diertje mee te nemen naar school of -liever nog- huis, hebben we het bij de schaapskooi overgedragen aan de andere herder. Hij zal het lammetje vanavond herenigen met haar moeder. En dan maar hopen dat ze goed groeit en gauw groot en sterk genoeg is om met de kudde het veld op te gaan. Dit was onze derde en laatste schoolreis naar het Balloërveld. Volgend schooljaar is onze jongste geen kleuter meer. Ik heb hem maar voorgesteld deze zomer samen heel wat reisjes te maken naar dit prachtige veld;-)




ons picknickkleed



en deze zag ik op de terugweg vlak bij huis...